Chocolat

'Maïskip met saus van mascarpone, komijn en witte chocolade'

Synopsis

Als Vianne Roche en haar dochtertje in een Frans dorp arriveren en daar een chocoladewinkeltje openen, veroorzaakt dat de nodige commotie. ‘You’ve obviously never tried these’, fluistert Vianne een van haar klanten toe als die er niet van overtuigd is dat chocolade wonderlijke dingen met mensen kan doen. Oordeel zelf!

Genre

drama, romantiek

Regie/duur

-

'I thought you'd never guess. My favourite - hot chocolate.'

(Johnny Depp als Roux in Chocolat)

Scenario

300 gram maïskipfilet
1,5 dl kalfsfond
1 sjalot, ½ appel
½ dl azijn
1,5 dl madeira
zout, peper
olijfolie
1,5 eetlepel mascarpone
50 gram witte chocolade
½ eetlepel gebrand komijnzaad
15 gram suiker

The making off

Snijd het sjalotje fijn. Maak blokjes van de geschilde appel. Zet de sjalot en de appel aan in wat olijfolie. Voeg de suiker toe. Laat dit karamelliseren. Blus het af met de azijn. Laat het geheel inkoken tot de vloeistof stroperig wordt. Voeg de madeira toe. Laat dit tot de helft inkoken. Voeg de kalfsfond toe. Laat de saus doorkoken. Passeer met behulp van een fijne zeef. Bak de maïskipfilets kort aan alle kanten bruin. Plaat de filets tien minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat de saus voor het serveren nog even goed inkoken. Haal de pan van het vuur. Roer met een garde 1,5 eetlepel mascarpone door de saus. Voeg de gebrande komijnzaad er aan toe. Hak de chocolade klein. Laat deze al roerend oplossen in de saus. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Trancheer de kipfilets. Plaats ze op het bord. Schep de saus over het vlees.
Tip: Plaats de maïskipfilets op roergebakte wilde spinazie met een fijngesneden sjalotje en wat knoflook.Hoofdrolspelers

4


© 2017 Cuisinema

Chocolat

In het Franse dorpje Lansquenet staat de tijd stil. Al een eeuw is er niets veranderd, maar dan vestigt Vianne Rocher (Juliette Binoche) zich met haar dochter in het ingedutte plaatsje. Ze opent een chocolaterie en ze beschikt over de welhaast magische gave om voor elke inwoner de juiste soort chocola uit te kiezen. De lekkernijen uit haar winkel doen de strenge gelovige, stugge dorpelingen langzaam maar zeker voor haar smelten. Viannes vermogen om de verborgen verlangens van haar dorpsgenoten aan te voelen en te voeden, maakt dat de gesloten bewoners steeds opener worden. Naar Vianne toe en naar elkaar. De conservatieve burgemeester is niet gediend van deze bedreiging van de status quo. Vianne wordt de spil in een strijd tussen hen die alles bij het oude willen laten en de mensen die enthousiast hebben geproefd aan een nieuw soort vrijheid. En dan is daar ook ineens de knappe vreemdeling die bij Vianne zelf allerlei gevoelens losmaakt.

trailer
film