Lawrence of Arabia

'Kabli Palau'

Synopsis

De jonge Britse luitenant T.E. Lawrence wordt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog ingezet om Arabische stammen te helpen in hun strijd tegen de Turkse overheerser. Zijn rol wordt snel veel groter dan verwacht. Waan je in de wereld van Lawrence of Arabia met een gerecht dat zo uit de film afkomstig lijkt te zijn. Lamsvlees met abrikozen, oftewel Kabli Palau.

Genre

avontuur, actie, drama

Regie/duur

-

'No, Dryden, it's going to be fun.'

(Peter O'Toole als T.E. Lawrence in Lawrence of Arabia)

Scenario

800 gram lamsboutvlees
500 gram rijst
200 gram gedroogde abrikozen
50 gram gedroogde rozijnen
2 uien
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel nootmuskaatpoeder
een zakje saffraandraadjes (i.p.v. 10 draadjes)
peper en zout
boter
¾ liter lamsbouillon

The making off

Snijd het vlees in kleine blokjes. Kruid het met peper, zout, nootmuskaat, kaneel en safraan. Snipper de uien. Fruit ze in wat boter. Voeg daar het gekruide vlees aan toe. Bak het geheel aan. Schep het vlees in de warme lamsbouillon. Laat dit ongeveer 40 minuten op laag vuur stoven met een deksel op de pan. Snijd de abrikozen in grove stukken. Doe ze samen met de rozijnen bij het vlees. Laat ze ongeveer 20 minuten meestoven. Kook ondertussen de rijst, maar laat de korrels niet helemaal gaar worden. Besmeer de binnenkant van een ovenschaal met boter. Voorzie de bodem van een laag rijst. Schep het lamsvlees er op. Dek het vlees af met weer een laag rijst. Doe de deksel op de schaal of dek deze af met aluminiumfolie. Plaats de schaal 40 minuten in een oven van 170 graden.Hoofdrolspelers

6


© 2017 Cuisinema

Lawrence of Arabia

Lawrence Of Arabia is een van de grootste avonturenfilms ooit gemaakt. Een buitengewoon kleurrijke productie van regisseur David Lean, bekend van o.a. het meesterwerk 'Bridge On The River Kwai'. Het verhaal gaat over de carriere van de Britse officier T.E. Lawrence die het in slechts twee jaar, klaarspeelde om tijdens de Eerste Wereldoorlog een monsterverbond tussen de diverse Arabische mogendheden te sluiten. Met deze actie werd het mogelijk de oprukken de Turken een definitief halt toe te roepen. Officier T.E. Lawrence kreeg de titel 'Legende van zijn eigen tijd' opgespeld.

trailer
film